Bilişim Etiği’ne Giriş

Öncelikle konu sıralamasının Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin Bilişim Etiği dersinde kullanmış olduğu slaytlara göre (slaytlar hiç yeterli olmasa da) olduğunu belirtmek istedim. Konular için yeterince açıklayıcı bir içerik oluşturmaya çalışıyorum, umarım faydalı olur.

Sunu 1

Hayatımıza giren her yeni şeyin getirdikleri ve götürdükleri olmaktadır. Günümüzde her gün daha fazla gelişerek hayatımızda daha çok yer edinen teknoloji ve internetin de getirdikleri ve götürdükleri vardır. Bilişim etiği bilişim teknolojilerinin bizden götürdüklerini en aza indirmeye çalışan etik (ahlak) kuralları bütünüdür. Lakin ele aldığı konu yeni olduğu için etik kuralları da henüz tam ve kesin değildir.

Her ilerlemede ülkede politika boşlukları oluşur, yasalar ve yeni oluşturulan kurumlarla bu boşlukların doldurulması gerekir. Örneğin Twitter’da yazılan bir yazının yasal açıdan değerlendirilmesinin yapılabilmesi yeni bir yasa gerektirmektedir.

Bilişim teknolojilerinin hayatımıza kattığı şeyler; tıbbi görüntüleme, güvenlik, iletişim kolaylığı… gibi oldukça fazladır. Bunun yanında mahremiyet sorunu, suç işlemenin kolaylaşması gibi götürüleri vardır. Bu noktada aklımıza “bu sorunlar yenimi?” sorusu gelmekte. Sorunlar benzersiz değil ama bilişim açıdan daha farklı yönleri bulunmakta : Ölçeğin büyük olması, bilginin gücü, bilginin kalıcılığı, yayılma hızı, teknolojinin güvenilmezliği bunlardan bazılarıdır. Bu sorunların giderilmesi için bazı yönetim yaklaşımları bulunmaktadır:

Gelenekçi Yaklaşım;

Bu yaklaşım kitap ve filmler için var olan ilkelerin bilişim için uyarlanmasını benimsiyor. Eleştirisi yapılacak olursa; teknolojinin olanaklarını kullanmıyor, var olanı kopyaladığı için geçmiş hatalar tekrar ediliyor ama katı kurallar koyulmadığı sürece yeni olanı bir kalıba yerleştirmek için başlangıç noktası olarak iyi bir yaklaşımdır.

daha fazla bilgi için → ek1ek2

 


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir