Cinayet bir sanat şeklidir. Tek bir farkla; sanatçısı cehennemin derinliklerine, eserleri ise toprağa gömülür.
İstanbul ile ilgili olan her şey ilgimi çekme konusunda oldukça başarılılar, Şevket Devrim’in “Ana Karargah İstanbul” adlı kitabını alıp okumamın ilk sebebi buydu, ikincisi ise polisiye romanları her zaman sevmiş olmam.
Bir papazın öldürülmesiyle başlayan olaylar, çözülemeyen cinayetler, gizli amaçlar, olayların siyasi yönüyle karışan bir ülke, imkansız bir aşk ve tüm bunların ortasında bir polis; işte kitabın tüm konusunu bunlar oluşturmakta.
Öncelikle Şevket Devrim’in İstanbul Emniyeti’nde görevli oluşunun beklentilerimi yükseltmeme sebep olduğunu söylemeliyim. Kitap yazarın ikinci kitabı olma özelliğini taşıyor. Polisiye olduğunu zaten söylemiştim, kitap kapağından konunun nereye bağlanacağını anlamışsınızdır zaten. Genel olarak konusu idare eder bir seviyede benim için (yeterince cinayet yoktu çünkü). Başından itibaren sürükleyicilik konusunda eksikleri var. Yani okurken sıkıldım ve sonraki sayfalar için pek merak uyandırdığını söyleyemem. Elimde baya uzunca bir süre gezdirdim yani bitirmem çok zaman aldı diyebilirim. Okurken yazarın tecrübesizliğini oldukça hissedebilirsiniz (benim tecrübesizliğimi gördüğünüz gibi). Dil olarak biraz yavan, fazlaca betimleme kullanılmış, özellikle baş karakterin aşkının anlatıldığı bölümlerde ve kişiler arasındaki diyaloglar da aynı şekilde yavan bir dille yazılmış. Bazı bölümlerde bunu bu kadar detaylandırmaya uzatmaya ne gerek var ki diyebiliyorsunuz. Bunun yanında, içeriğinden kaynaklı olabilir, biraz Ahmet Ümit biraz Dan Brown esintisi alabilirsiniz. Belki bir kitap eleştirmek benim haddime değil çünkü bu konuda tecrübe sahibi değilim sadece polisiye roman okumayı seven birisi olarak fikirlerimi dile getirmek istedim. Daha fazla uzatmadan konuyu toplamak gerekirse; dili yeterli değil, betimlemeler sıkıcı ve konu daha ustaca işlenebilirdi. Bende merak uyandırmasa da olur, polisiye olsun yeter diyorsanız okuyabilirsiniz. Elbette yazarımız fazlaca emek vermiştir, sonraki kitabının daha iyi olmasını dileyelim.
Yazar hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayın.
Bir yanıt yazın